Acıyorsa Urgo ile Geçer
 

Uçuk nasıl önlenir ?

Herpes simpleks virüsü tip 1 (HSV1) nedeniyle ortaya çıkan herpes labialis, yaygın olarak uçuk adıyla bilinir. Doğrudan temas veya tükürük yoluyla bulaşan oldukça bulaşıcı bir virüstür. Fransız halkının yaklaşık %80’i enfektedir, ancak enfekte olanların mutlaka uçuk çıkarması gerekmez. İlk bulaşmadan sonra virüs çoğu zaman gizli veya “pasif” bir durumda bireyin vücudunda kalır. Enfekte Fransızların sadece %20’sinde uçuk görülür.

Oldukça bulaşıcı olan uçuklar, yılda 4 ila 6 kez ortaya çıkabilir. Burada uçukları çevrenize bulaştırmamanıza yardımcı olacak birkaç basit ipucu bulacaksınız.

Birkaç basit, etkili ipucu!
Uçuğun evreleri

Uçuk veya dudak uçuğu, virüsün çoğalmasından kaynaklanır. Uçuğun habercisi ilk belirtiler, çoğunlukla ağız çevresindeki sıcaklık, kızarıklık, gerginlik ve karıncalanma hisleridir. Belirtilerden birkaç gün sonra uçuk kendini gösterecektir. Uçuk, kızarıklık üzerinde bulunan bir vezikül (su dolu kabarcık) kümesinden oluşur. Bu kabarcıklardaki veya lezyonlardaki sıvı, virüs açısından zengindir. Sivilce ve ateş görülmesi mümkündür. Birkaç gün sonra kabarcıklar patlar, önce kabuk oluşur, ardından tamamen iyileşir.

Doğrudan temas ile (örneğin, tuvalet malzemelerinin paylaşılması ya da yüze teması) veya tükürük yoluyla bulaşması ile kişide uçuk görülebilir. Uçuğu çevrenize bulaştırmamak için alabileceğiniz bazı basit aksiyonlar.

Tetikleyici Faktörler

Uçukların oluşumunu birkaç faktör tetikleyebilir. Uçukların tekrarlama riskini azaltmak için kendinizi bu faktörlerden mümkün olduğunca koruyun. Ateş veya travmanın eşlik ettiği bir enfeksiyon sırasında, ameliyat veya ilaç kullanımı durumunda, regl dönemi sırasında veya stres, yorgunluk döneminden sonra, hatta güneşe veya soğuğa maruz kaldıktan sonra virüs yeniden aktive olarak uçuk oluşumuna neden olabilir. Bu nedenle stres ve kaygı nedenlerini azaltmaya çalışmak, kaliteli uyku ile yeterince dinlenmeyi unutmamak tavsiye edilir. Ayrıca güneşe maruz kalmaktan kaçının ya da güneşe maruz kalıyorsanız UV filtreli bir dudak kremi kullanın. Dikkat etmenize rağmen uçuk oluşuyorsa, çok bulaşıcı olduğunu unutmayın, bu nedenle hijyen ipuçlarını izleyin.

Doğru Şeyleri Yapın

Virüsün yüksek bulaşma riski nedeniyle, uçuğu olan kişi, özellikle yeni doğanlar veya bağışıklığı zayıf kişileri öpmemeye dikkat etmelidir. Eşyalarınızı, banyo malzemelerinizi, bardak, çatal ve bıçak takımlarınızı, uçuk ile temas eden herhangi bir nesneyi iyice temizleyin ve bunları paylaşmaktan kaçının. Her tedaviden önce ve sonra ya da uçuğa dokunduğunuzda ellerinizi sabunla iyice yıkayın. Uçuğa dokunduktan sonra gözlerinizi ovmayın. Lezyonları(yaraları) veya kabukları kaşımayın. Uçuğunuzu makyaj ürünleriyle saklamaya çalışmayın, iyileşme sürecini yavaşlatma ve makyaj malzemelerinizi kirletme riskiniz oluşacaktır. Uçuk her ne kadar kötü görünse de, doğru şekilde tedavi edilirse yaklaşık on gün sürecektir.

 

Kaynaklar: Uçukları tanımak | ameli.fr |  APMnews – Fransa’da uçuk prevalansının %14.8 olduğu tahmin ediliyor; Herpes labialis veya uçuk | ameli.fr |

 

URGO Filmogel® Uçuk. Bu tıbbi cihaz, bu yönetmelik kapsamında CE işareti taşıyan yasal düzenlemeye tabi bir sağlık ürünüdür.

Endikasyon: Uçukların (herpes labialis) korunması ve tedavisi. 6 yaşından itibaren. Hamile veya emziren kadınlarda yeterli çalışma bulunmadığından ürünün kullanımı önerilmemektedir. Doktorunuza veya eczacınıza danışınız ve kullanmadan önce kullanma talimatını okuyunuz.

URGO® Laboratuvarları. 01/2022

 

ACIYORSA logo-heading-img-2 İLE GEÇER !

UÇUK TEDAVİSİ İÇİN

 

Daha fazla ipucuna mı ihtiyacın var?

 
 

Aft nasıl önlenir ve tedavi edilir?

 
 

Diş Eti İltihabı (Gingivit) Nasıl Önlenir?